Przejdź do treści
KOMED
Unia Europejska - flaga
Otwórz okno modalne
Powiększ tekst: A A Awersja dla niedowidzących

Żywienia

Dział Żywienia jest częścią strukturalną Szpitala. Zlokalizowany jest na parterze i w piwnicy w wydzielonej części budynku Szpitala. W podpiwniczeniu znajdują się magazyny środków spożywczych oraz szatnia, na parterze zaś część produkcyjna, handlowa i biurowo-socjalna. 

Naczelnym zadaniem Działu Żywienia jest przygotowywanie posiłków dla hospitalizowanych pacjentów. U większości z przebywających w Szpitalu pacjentów wymagane jest zastosowanie żywienia dietetycznego. W naszym Zakładzie dietetyka to zarówno olbrzymia wiedza teoretyczna, a więc normy żywienia chorych, wskazania dietetyczne, formy dokumentacji jak również organizacja żywienia chorych, czyli codzienne wdrażanie teorii do praktyki.

Do zadań Działu należy:

  • opracowanie planów żywienia w oparciu o zasady dietetyki, indywidualne zalecenia lekarskie, normy ilościowe i finansowanie w skali dekadowej;
  • organizowanie procesu żywienia w szpitalu dla potrzeb pacjentów z poszczególnych oddziałów oraz personelu korzystającego ze stołówki pracowniczej i bufetu;
  • planowanie jadłospisów z uwzględnieniem norm żywieniowych i wymogów dietetycznego - leczniczych w oparciu o obowiązującą klasyfikację diet;
  • organizowanie zaopatrzenia w artykuły spożywcze;
  • prowadzenie magazynu artykułów żywnościowych;
  • przygotowywanie potraw wchodzących w skład poszczególnych diet, zgodnie z obowiązującymi zasadami żywienia;
  • planowanie i przygotowywanie potraw do bufetu;
  • nadzorowanie działań związanych z funkcjonowaniem bufetu;
  • bieżąca analiza kosztów żywienia;
  • opracowywanie planów, sprawozdań oraz innych zestawień dotyczących pracy działu.

Nasza codzienna postawa jest zainspirowana następującymi zasadami:

  • precyzyjnym określeniu co ma być wykonane;
  • dobrym wykonaniu tego, co było zaplanowane;
  • mierzeniu i ciągłym upewnianiu się, że wszystko przebiega zgodnie z wymaganiami i przyjętymi procedurami i że nasze procedury nadążają za ewolucją potrzeb klientów, którymi są pacjenci naszej placówki.

W skład Działu Żywienia wchodzą:

  • Kierownik
  • Dietetyk
  • Magazynier
  • Kucharki
  • Pomoce kuchenne
  • Pracownik bufetu
  • Pracownik gospodarczy

Serdecznie zapraszamy do Bufetu w Szpitalu czynnego od poniedziałku do piątku w godzinach 7.30 - 15.30, gdzie serwujemy dania własnej produkcji.

Zapraszamy do zapoznania się z załącznikami, w których zawarta jest tematyka dotycząca prawidłowego żywienia oraz żywienia w okresie poszpitalnym. Załączniki dostępne są w zakładce "Poradnik pacjenta".

Kierownik: 

  • Paulina Olszewska Kierownik tel.: 15 864 86 23

Telefony: 

  • Kuchnia - 15 864 86 24
  • Bufet - 15 864 86 25