Żywienia
Dział Żywienia jest częścią strukturalną Szpitala. Zlokalizowany jest na parterze i w piwnicy w wydzielonej części budynku Szpitala. W podpiwniczeniu znajdują się magazyny środków spożywczych oraz szatnia, na parterze zaś część produkcyjna, handlowa i biurowo-socjalna.
Naczelnym zadaniem Działu Żywienia jest przygotowywanie posiłków dla hospitalizowanych pacjentów. U większości z przebywających w Szpitalu pacjentów wymagane jest zastosowanie żywienia dietetycznego. W naszym Zakładzie dietetyka to zarówno olbrzymia wiedza teoretyczna, a więc normy żywienia chorych, wskazania dietetyczne, formy dokumentacji jak również organizacja żywienia chorych, czyli codzienne wdrażanie teorii do praktyki.
Do zadań Działu należy:
- opracowanie planów żywienia w oparciu o zasady dietetyki, indywidualne zalecenia lekarskie, normy ilościowe i finansowanie w skali dekadowej;
- organizowanie procesu żywienia w szpitalu dla potrzeb pacjentów z poszczególnych oddziałów oraz personelu korzystającego ze stołówki pracowniczej i bufetu;
- planowanie jadłospisów z uwzględnieniem norm żywieniowych i wymogów dietetycznego - leczniczych w oparciu o obowiązującą klasyfikację diet;
- organizowanie zaopatrzenia w artykuły spożywcze;
- prowadzenie magazynu artykułów żywnościowych;
- przygotowywanie potraw wchodzących w skład poszczególnych diet, zgodnie z obowiązującymi zasadami żywienia;
- planowanie i przygotowywanie potraw do bufetu;
- nadzorowanie działań związanych z funkcjonowaniem bufetu;
- bieżąca analiza kosztów żywienia;
- opracowywanie planów, sprawozdań oraz innych zestawień dotyczących pracy działu.
Nasza codzienna postawa jest zainspirowana następującymi zasadami:
- precyzyjnym określeniu co ma być wykonane;
- dobrym wykonaniu tego, co było zaplanowane;
- mierzeniu i ciągłym upewnianiu się, że wszystko przebiega zgodnie z wymaganiami i przyjętymi procedurami i że nasze procedury nadążają za ewolucją potrzeb klientów, którymi są pacjenci naszej placówki.
W skład Działu Żywienia wchodzą:
- Kierownik
- Dietetyk
- Magazynier
- Kucharki
- Pomoce kuchenne
- Pracownik bufetu
- Pracownik gospodarczy
Serdecznie zapraszamy do Bufetu w Szpitalu czynnego od poniedziałku do piątku w godzinach 7.30 - 15.30, gdzie serwujemy dania własnej produkcji.
Zapraszamy do zapoznania się z załącznikami, w których zawarta jest tematyka dotycząca prawidłowego żywienia oraz żywienia w okresie poszpitalnym. Załączniki dostępne są w zakładce "Poradnik pacjenta".
Kierownik:
- Paulina Olszewska Kierownik tel.: 15 864 86 23
Telefony:
- Kuchnia - 15 864 86 24
- Bufet - 15 864 86 25